Brainspotting

'Brainspotting' is een effectieve behandelmethode die zich richt op het lokaliseren en oplossen van emotionele en lichamelijke blokkades en trauma. Het is een therapievorm waarbij je weinig hoeft te praten en die helpt bij allerlei problemen zoals angstklachten, somberheid, burnout en trauma. Met 'Brainspotting' lokaliseer je de plaatsen in de hersenen waar lichamelijke of geestelijke blokkades en beschadiging zijn opgeslagen. Deze blokkades zorgen voor herhalende vervelende patronen, vastlopen in negatieve emoties en soms dissociatie en/of pijn. Het brein is als het ware vastgelopen in het verwerken van de gebeurtenis en loopt bij het opnieuw meemaken van dingen vast in deze eerder niet verwerkte patronen. D.m.v. Brainspotting kunnen de verstoorde patronen en processen weer worden geactiveerd, waardoor het verwerkingsproces weer in gang wordt gezet. De blokkade wordt opgelost en het trauma verwerkt.

Hoe werkt Brainspotting

Tijdens de Brainspotsessie gaan we op zoek naar een positie van de ogen die de gevoelens die bij een bepaalde situatie of patroon horen activeert. Als cliënt hoef je alleen maar naar een bepaald punt te kijken en te zeggen of de gevoelens sterker of minder sterk worden. Wanneer het activatiepunt is gevonden blijf je als cliënt kijken naar dit punt en zal je brein en lijf het proces vanzelf ingang zetten. De therapeut is aanwezig om het proces te begeleiden en de cliënt te ondersteunen in de verwerking. Het trauma, of de ervaring wordt tijdens de sessie op zowel psychisch als fysiek niveau verwerkt. Het kan dan ook zijn dat je tijdens een sessie fysieke sensaties ervaart. Dit hoort bij het proces. 

Voor wie is Brainspotting geschikt?

Brainspotting is geschikt als je te maken hebt met onverwerkt trauma, of terugkerende vervekende emoties, gevoelens, of fysieke onverklaarbare klachten en stress. Daarnaast kan het je helpen als je steeds weer vastloopt in dezelfde patronen en situaties. Brainspotting kan jou helpen de patronen te doorbreken en het eventuele trauma te verwerken.