Scheiden of blijven

Je bent al langere tijd niet gelukkig in je relatie. Je wikt en je weegt, maar je komt er niet uit wat nou de beste keuze is: scheiden of blijven. De onzekerheid en twijfel vreten aan je en kosten je veel energie en een ding weet je zeker: zo wil je niet verder. Je wilt een keuze maken en verder met je leven.

 

Veel mensen die twijfelen over hun relatie maken gebruik van de weegschaalmethode. Ze leggen de positieve dingen aan de ene kant van de weegschaal en de negatieve dingen aan de andere kant. Ze maken lijstjes met positieve en negatieve punten en hopen zo tot een keuze te komen om weg te gaan of om te blijven. Maar deze methode is zelden effectief. Want iedere relatie heeft positieve en negatieve punten en deze tegen elkaar afwegen geeft zelden een duidelijk antwoord. De ene keer slaat de weegschaal de ene kant op uit en dan opeens doet je partner iets en slaat de balans door naar de andere kant.

 

Maar hoe maak je dan toch een weloverwogen keuze?


Hoe kan ik je helpen bij het maken van je keuze?

Ik ga met je in gesprek om te kijken welke factoren er spelen in jouw relatie. Aan de hand van een aantal vragen en situaties kijken we samen of je relatie te goed is om weg te gaan, of te slecht is om mee door te gaan. Sommige vragen zijn duidelijke indicatoren om weg te gaan, andere vragen juist dat een relatie zeker de moeite waard is om voor te vechten. En weer andere vragen geven gebieden aan waaraan gewerkt kan worden. Aan het eind van ons gesprek heb je een duidelijk beeld of je relatie te goed is om mee te stoppen, of te slecht is om mee door te gaan.En als je dan je keuze hebt gemaakt….

Nadat je weet hoe de situatie in jouw relatie voorstaat heb je vaak even tijd nodig om te verwerken wat voor jou de beste keuze is. Of de keuze nou is om te blijven of weg te gaan, je hebt nog een weg te gaan om te komen tot de situatie waarin je weer gelukkig wordt, samen of alleen. 

Je hebt besloten dat je relatie de moeite waard is om voor te vechten

Als je besluit te blijven zijn niet opeens alle problemen als sneeuw voor de zon verdwenen. Nu begint eigenlijk het echte werk voor jou en je partner. De eerste stap is met je partner in gesprek gaan over de issues die jij signaleert. Jullie hebben waarschijnlijk al langere tijd samen geprobeerd eruit te komen en dat is (nog) niet gelukt. Het is daarom waarschijnlijk verstandig om hulp in te schakelen om jullie te ondersteunen bij de gewenste veranderingen. Uiteraard kan ik jullie hierin begeleiden, maar het is belangrijk dat je een coach of therapeut kiest jullie beide aanspreekt. Ga daarom met je partner in overleg wat voor jullie de beste keuze hierin is.

 

Je hebt besloten om weg te gaan

 

Als je keuze is om weg te gaan volgt een periode van grote verandering. Je moet met je partner praten en de scheiding in gang zetten. Vaak zul je in dit proces een mediator inschakelen om het proces in goede banen te leiden, de juridische zaken te regelen en bijvoorbeeld een ouderschapsplan te maken. Maar er is heel vaak ook behoefte om met elkaar in gesprek te gaan over de emotionele kant van de zaak. Hoe zorg je dat je elkaar en de kinderen emotioneel heel houdt? en hoe ga je om met alle gevoelens die zijn ontstaan in jullie relatie. Ik kan jullie begeleiden in dit proces. Ik kan hierbij zowel jou als je partner begeleiden. Als er kinderen betrokken zijn bij het proces zal ik ook hun belangen behartigen en bewaken dat zij niet de dupe worden van de emoties van jullie als ouders.