Polyamorie (liefde delen met meerdere partners)

Wat is polyamorie?

Polyamorie betekent letterlijk meervoudige liefde (poly = veel, amorie = liefde). Bij deze relatievorm wordt er dus liefde gedeeld met meerdere partners. Dit alles gebeurt in volledige openheid en eerlijkheid naar alle betrokkenen. Er is geen sprake van vreemdgaan of een affaire, want alle partners weten van de situatie en stemmen hiermee in.

 

In de polyamorie zijn verschillende vormen denkbaar. Voorbeelden van polyamorie zijn:

 Iemand woont alleen en heeft verschillende geliefden die hij/zij af en toe ziet.

 Een echtpaar/stel heeft een open relatie. Ze hebben meerdere partners of vrijen ook af en toe met anderen.

 In een relatie heeft een van beide partners meerdere geliefden en is de ander monogaam (deze vorm heet de monopoly relatie).

♥  Mensen wonen met meerdere mensen in een huis, waarbij alle partijen met elkaar een relatie hebben.

 

Eigenlijk is elke vorm van relatie waarbij meer dan twee partners betrokken zijn, en waarbij alles in openheid en eerlijkheid gebeurd, een vorm van polyamorie.


Mijn begeleiding bij polyamorie

Of je nu wilt onderzoeken of polyamorie wat voor jullie is, je net de eerste stappen op het pad van polyamorie zet, of al langer een open relatie hebt en tegen strubbelingen aanloopt, ik kan jullie begeleiden bij de vraagstukken die jullie tegenkomen. In een persoonlijk gesprek onderzoeken we jullie behoeften en verlangens en maken we samen een plan voor coaching en begeleiding.

Ik heb zelf jarenlange ervaring in de begeleiding van mensen met een polyamoreuze relatie en ken daardoor de processen en dynamieken goed.

 

Samen onderzoeken we wat er voor jou/jullie nodig is om inzicht te krijgen in de (belemmerende) patronen. Ik maak hierbij gebruik van verschillende coachingstechnieken om te onderzoeken wat er bij jullie speelt. Voorbeelden hiervan zijn systemisch werk (familieopstellingen), het werken met spellen of het aanleren van communicatietechnieken.

 

Polyamorie, wat kom je daarin tegen voor vraagstukken?

Polyamorie is relateren voor gevorderden wordt wel eens gezegd. Maar als het werkt is het een manier van relateren die veel ruimte en vrijheid kan bieden.

Toch lopen mensen in polyamoreuze relaties regelmatig tegen problemen aan.

               

Misschien herken je in een van onderstaande situaties:

·       

  Je partner wil een open relatie, maar jij twijfelt of wil dit eigenlijk niet.

 

  Jij en je partner hebben andere (seksuele) verlangens en behoeften

 

  In jullie relatie is bij een van jullie of bij jullie beide de behoefte ontstaan om de relatie te openen. Maar hoe doe je dat? En hoe ga je om met de emoties die daarbij een rol spelen. Welke afspraken maak je met elkaar en eventueel nieuwe partners?

 

  Je bent jaloers op de andere geliefde(n) van je partner.

 

Je bent jaloers omdat de ander wel een nieuwe geliefde heeft en jij (nog) niet.

 

  Je hebt last van onzekerheid: ‘ben ik wel goed genoeg’, ‘is de andere partner niet leuker dan ik’, ‘kan ik mijn partner nog genoeg bieden’.

 

  Je worstelt met vragen als ‘krijg ik nog wel genoeg van mijn partner’, ‘ben ik wel een prioriteit’.

 

  Je bent bang voor wat de omgeving van jullie zal denken, maar wil graag met mensen delen wat er in je leven speelt.

 

  Je bent de ‘derde/andere’ partner en krijgt niet (meer) genoeg uit de relatie.

 

Al deze vraagstukken kunnen leiden tot spanningen. En omdat er meer mensen bij betrokken zijn bij polyamorie, zijn er ook meer belangen en gevoelens bij betrokken. Dit kan de relaties aardig ingewikkeld kan maken. Ik begeleid jou/jullie graag in je proces om helderheid te krijgen en beter om te gaan met de situatie.

Samen of individuele coaching

De coaching kan zowel plaatsvinden met alle betrokken partners, twee partners of individueel. Soms is het niet mogelijk of wenselijk om met meerdere partners aan tafel te zitten, of heb je eerst zelf uit te zoeken waar je staat. Dan is het handig om (in eerste instantie) alleen te komen. Maar voor iedere samenstelling waarin jullie willen komen vinden we een passende vorm om te onderzoeken wat in jouw/jullie situatie helderheid geeft.