Pijnreductie en verwijdering

Droom jij van een pijnvrij leven?

 

Heb jij last van onverklaarbare chronische pijn? 

Heb je alles geprobeerd: pijnstillers, ontstekingsremmers, pijnverdoving, zenuwblokkades, de pijnpoli etc. en heb je hoop opgegeven ooit nog van deze pijn af te komen? Heb je artsen en fysiotherapeuten gezien en kan niemand iets vinden of je van de pijn afhelpen? Heb je te horen gekregen dat je ermee moet leven, maar beperkt het je dusdanig in je dagelijks leven dat je kwaliteit van leven steeds lager wordt? Ben je misschien gediagnosticeerd met fibromyalgie, CVS of ME (chronische vermoeidheidsyndroom)?

 

Misschien is OldPain2Go® voor jou dan een oplossing. 


OldPain2Go®

OldPain2Go® is een methodiek die kan helpen chronische pijn te verminderen of uit te zetten. Aangezien de pijn niet gekoppeld is aan letsel, is er geen nut of noodzaak meer voor de pijn en kan deze worden uitgeschakeld. OldPain2Go® is als het drukken op de resetknop van een brandalarm dat nog steeds afgaat in een gebouw waar 10 jaar geleden een brand was. 

 

Je hoeft niet in de methodiek te geloven en hoewel het niet voor iedereen werkt, kan het resultaat zijn dat je zonder pijn, of met veel minder pijn door het leven gaat. De enige voorwaarde om van de pijn af te komen is dat je de pijn wel wíl loslaten. 
Als je eenmaal begrijpt hoe het proces werkt, heb je een prachtige kans om de controle over je leven terug te krijgen.
 

In Nederland is de OldPain2Go® methodiek (nog) redelijk onbekend. De meeste specialisten en pijnbehandelaars kennen het niet en kunnen het dus ook niet beoordelen. In Engeland wordt OldPain2Go® inmiddels klinisch getest omdat de methode zodanig efficiënt en veelbelovend bleek dat verder onderzoek wordt gedaan. 

Voor wie is OldPain2Go® geschikt?

OldPain2Go® is geschikt voor mensen met pijn en/of de volgende klachten: 

  • Chronische pijn na letsel, ontsteking of spierspanning
  • Artritis, artrose, M.S. en andere chronische aandoeningen (verlichting)
  • Angst
  • Astma
  • Burn-out, overspannenheid, chronische stress
  • Darmproblemen
  • Chronische vermoeidheid
  • Depressie
  • Hormonale disbalans
  • Gewichtsproblemen
  • Slaapproblemen
  • Verslavingen
  • Allergieën

Voor specifieke pijn: (o.a. burn-out, fibromyalgie, M.E. & Chronisch Vermoeidheid Syndroom) klik hier 


Wat is pijn?

Pijn is een boodschap die aangeeft dat er iets aan de hand is. Pijn is een signaal in de hersenen. Het doel is om je te beschermen tegen (verdere) lichamelijke schade of gevaar. In een acute situatie is dit erg nuttig om ervoor te zorgen dat je rust neemt en bijvoorbeeld niet doorloopt met een wond of breuk. Vroeger dacht men dat pijn altijd betrekking had op lichamelijk schade. Inmiddels heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat pijn en lichamelijke schade niet altijd aan elkaar gekoppeld zijn. Iemand kan namelijk lichamelijke schade hebben zonder pijn en pijn hebben, zonder dat er lichamelijk aantoonbare schade is. 

 

Acute pijn

In de eerste periode na letsel is pijn bedoeld om ervoor te zorgen dat je voldoende rust neemt om te herstellen. Deze pijn is dus functioneel en zorgt ervoor dat jij niet over je grens gaat en meer schade oploopt.

 

Chronische pijn 

We spreken over chronische pijn als de pijn langer dan 3 maanden aanhoudt. Fysiologische gezien is letsel na 3 maanden hersteld en moet de pijn dus in principe zij verdwenen. In sommige gevallen gebeurt dit niet en wordt de pijn chronisch. De hersenen hebben nog niet door dat er geen letsel meer is en de pijn is aan blijven staan. Het brein denkt onterecht dat het lichaam nog steeds moet worden gealarmeerd of beschermd. Het interpreteert de signalen die binnen komen verkeerd en het heeft een beschermingsprogramma gecreëerd in de vorm van chronische pijn: het pijnsignaal schakelt niet meer uit. Dit is te vergelijken met een brandalarm dat nog steeds aan staat terwijl de brand al geblust is. Het pijnsignaal is dan een ‘aangeleerde’ pijn zenuwbaan geworden en deze wordt steeds sterker naarmate je pijnervaringen, gedachten en gevoelens hierover frequenter, negatiever en intensiever worden. Een vicieuze cirkel.

 

Betekent chronische pijn dat er blijvend letsel is?

 Het kan zijn dat er blijvende letselschade is na een ongeval of bijvoorbeeld door slijtage, maar dat betekent niet dat men aanhoudende pijn moet hebben. Er is via MRI en röntgenfoto’s bewezen dat iemand aantoonbare weefselschade kan hebben, zónder aanhoudende pijn. Denk maar aan mensen die na een zware operatie weer gaan sporten, of mensen die op hoge leeftijd nog kunnen dansen (terwijl er zeker weten slijtage in de gewrichten zit). Er kan een litteken of blijvende beschadiging zijn, maar dat betekent niet dat je deze, inmiddels niet-functionerende pijn, nog nodig hebt. En omgekeerd kan chronische pijn aanwezig zijn bij mensen zonder weefselschade. 

Waarom hebben mensen chronische pijn?

Chronische pijn ontstaat op twee manieren. Het kan ontstaan als gevolg van lichamelijk trauma of als gevolg van (chronische) stress en overbelasting.

In het eerste geval is het brein vergeten de pijn uit te zetten, in het tweede geval heeft het brein de pijn aangezet om mensen tegen zichzelf te beschermen. 

 

 

Pijn door chronische stress

Deze vorm van chronische pijn zie je bij mensen die langdurig over hun grenzen gaan. De mensen die altijd voor anderen klaarstaan, moeilijk nee kunnen zeggen, een druk gezin combineren met kleine kinderen, mantelzorg etc. Hun lichaam heeft al vaak signalen gegeven dat het 'te veel' is. Bijvoorbeeld in de vorm van hoofdpin, rugpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen, geheugenproblemen. Ze hebben deze signalen (vaak door de omstandigheden) genegeerd en als laatste redmiddel heeft het lichaam pijn  ingezet. De pijn is het teken van het lichaam dat het echt niet meer gaat en dat er rust genomen moet worden. Het is beschermingspijn. Deze mensen zijn vaak bekend met burn-outproblematiek. Of ze zijn van arts naar arts gegaan om te onderzoeken wat er 'mis' met ze is, maar er wordt niets gevonden en uiteindelijk volgt de diagnose fibromyalgie, CVS of ME. Er is een diagnose, maar er is geen behandeling die de pijn wegneemt en een lange weg van pijnstillers, antidepressiva en andere middelen volgt. 

  

Dus de pijn zit tussen mijn oren?

Nee, absoluut niet. Alle pijn is echt. Uit MRI-brein scans blijkt dat fysieke pijn en emotionele pijn beiden worden verwerkt in hetzelfde deel van de hersenen. Dat betekent dat zowel fysieke prikkels als emotionele prikkels in deze hersendelen kunnen leiden tot pijn. In geval van chronische pijn zijn deze hersendelen overactief. Ze zijn nu zo gevoelig dat zij al getriggerd worden met een heel kleine lichamelijke stimulus of zelfs niet-fysieke factoren, zoals emoties, een overtuiging of stressvolle situaties in ons leven. Negatieve emoties zetten de pijn dus ook aan en de frustratie, angst en boosheid over de lage belastbaarheid en de pijn maken de pijn alleen maar erger.

 

Is er een weg uit de pijn?

Het goede nieuws is dat er een zeer effectieve methode is om de pijn in het brein uit te zetten. Deze methodiek maakt het brein ervan bewust dat de pijn niet langer nodig is en dat de pijn kan worden uitgezet. In geval van pijn door chronische stress is er echter vaak meer nodig en is het nodig om de leefstijl volledig aan te passen en niet meer over je grenzen te gaan.